Покинутий вантаж: профілактика та рішення проблеми

Хоча новини про покинуті вантажі не дуже часто потрапляють на сторінки профільних видань, ця проблема є такою ж руйнівною для логістики, як затори в портах чи напади Хуситів. Покинутий вантаж погіршує перебої в ланцюгу постачання, але отримує менше уваги ЗМІ, оскільки це є повсякденна проблема майже для кожного експедитора у всьому світі.

Хоча новини про покинуті вантажі не дуже часто потрапляють на сторінки профільних видань, ця проблема є такою ж руйнівною для логістики, як затори в портах чи напади Хуситів. Покинутий вантаж погіршує перебої в ланцюгу постачання, але отримує менше уваги ЗМІ, оскільки це є повсякденна проблема майже для кожного експедитора у всьому світі.

 

Візьмемо, наприклад, порт Апапа в Нігерії. У травні кількість прострочених контейнерів там досягла майже 5000 одиниць. Деякі з них залишаються в порту роками! Уявіть собі простір, який вони займають, накопичену вартість зберігання та демереджа, а також стан товарів всередині контейнерів після всього цього часу.

 

Власники вантажу та експедитори мають усіма способами запобігти перетворенню контейнерів на покинутий вантаж. З цього посту ви дізнаєтесь, як виявити проблему заздалегідь, та яких заходів треба вжити, щоб не залишитись з покинутими контейнерами на руках. Але спочатку давайте визначимо, що таке покинутий вантаж.

 

Що таке покинутий вантаж?

 

Федерація асоціацій експедиторів (FIATA) визначає покинутий вантаж як “вантаж, який вантажоотримувач (імпортер) не має наміру забирати після розумного періоду часу”.

 

Цей “розумний період” варіюється залежно від країни, але зазвичай становить від 30 до 90 днів. Після цього влада може продати вантаж на аукціоні або утилізувати його, хоча це зазвичай не відбувається одразу.

 

Згідно з морським правом, якщо вантажоотримувач відсутній, вантаж все ще належить організації, зазначеній як відправник у коносаменті. Отже, перевізник, порт і влада намагатимуться змусити відправника розібратися з проблемою, або принаймні відшкодувати витрати. Цей процес може зайняти роки.

 

Експедиторам слід пам’ятати, що якщо їхня компанія зазначена як відправник або одержувач у коносаменті, вони несуть відповідальність за товари в покинутих контейнерах, навіть якщо вони ними не володіють. Дотримуйтесь наших порад, щоб уникнути потрапляння у пастку незатребуваного вантажу.

 

Краще запобігти ніж лікувати

 

Немає абсолютно надійного способу запобігти виникненню проблеми покинутого вантажу, але якщо приділяти трохи більше уваги процесам та вживати профілактичних заходів, її можна уникнути. Ось корисний чек-лист для експедиторів, які найчастіше зіштовхуються з проблемою покинутого вантажу:

 

  • Слідкуйте за контейнерами, які простоюють: Завжди контролюйте контейнери, які прострочені і накопичують штрафи. З проблеми одержувача це може миттєво перетворитися на вашу проблему.
  • Дійте швидко: Не зволікайте. Більшість проблем можна вирішити ще до того як витрати вийдуть з-під контролю. Застосовуйте тиск на відправника/вантажоотримувача на ранній стадії. Продавцям рідко буває корисно, коли витрати перевищують вартість товарів.
  • Будьте обережні з бронюваннями: Намагайтеся не бути зазначеними як відправник/вантажоотримувач у коносаменті. Це може захистити вас від відповідальності.
  • Віддавайте пріоритет вантажам з високою вартістю: Найчастіше кидають вантажі, які мають невелику вартість. Приділяйте увагу таким вантажам або уникайте їх, якщо можете. Якщо ви не впевнені у вантажі або відправнику, подумайте двічі, чи вартий дохід потенційних проблем.
  • Зменшуйте витрати на зберігання: Розпакуйте вантаж і зберігайте його в митному складі для зменшення витрат.
  • Інформуйте відправників/вантажоотримувачів: Чітко вкажіть відправникам/вантажоотримувачам, що вони не можуть просто покинути вантаж без наслідків. Експедитори часто підписують листи про покинення без розуміння наслідків, втрачаючи будь-яку надію на відшкодування від власників вантажу.

 

Якщо ці кроки не допомогли і ви стикнулися з покинутим, нерозмитненим вантажем, все ще є дещо, що ви можете зробити. Нижче ми розповімо про веб-сайт, який допоможе вам вирішити проблему незатребуваного вантажу вже зараз.

 

Перепродаж вантажу

 

Вебсайт називається Globy, і він пропонує інноваційне рішення, якого ви більше ніде не знайдете – маркетплейс для покинутого вантажу. Платформа дозволяє власникам незатребуваного вантажу продавати його новим покупцям, позбавляючи себе від клопоту та фінансових втрат.

 

Для розміщення вантажу на маркетплейсі вам потрібно надати документи, які підтверджують право власності та вартість вантажу, а також запропонувати покупцям щонайменше 5% знижки. Покупці можуть безпосередньо зв’язуватися з продавцями для переговорів, щоб домовитися про купівлю вантажу.

 

Globy не стягує комісій і не втручається в переговори. Якщо ви не знайдете покупця через якийсь період часу, представники Globy навіть можуть придбати товари самі. Дійте швидко та розміщуйте свої товари, як тільки ви запідозрили що з одержувачем вантажу можуть бути проблеми. Чим скоріше ви будете діяти, тим менше ви втратите.

 

На закінчення, треба підсумувати, що покинутий вантаж – це складна проблема, яка переважно стосується відправника або експедитора вантажу. Вживайте всіх необхідних заходів, щоб уникнути її, уважно слідкуйте за товарами в порту вивантаження, і якщо виникнуть проблеми, використовуйте всі можливі варіанти для швидкого їх вирішення. Globy тут, щоб підтримати вас на кожному кроці и допомогти щонайшвидше позбавитися вантажів, що простоюють.